Wat zijn de voordelen van een Japandi interieur?
Op deze pagina lees je de voordelen van een Japandi interieur. Hierbij kijken we niet alleen naar stijl, maar ook de praktische voordelen. Heb je een vraag over de voordelen van Japandi? Neem dan gerust contact met ons op. We helpen je graag verder.
"Het gebrek aan netheid en ordening in een ruimte komt vaak niet door de intentie of motivatie van de persoon, maar doordat de ruimte niet praktisch is ingedeeld." ~ Guus Ingargiola, de eigenaar van DéJapandiwinkel.nl
De voordelen van een Japandi interieur in het kort
Minder stres, meer rust
Door het praktisch inrichten van een woonruimte met meubels die sfeer geven wordt een prikkelarme omgeving gecreëerd. Dit draagt bij aan minder stres en betere nachtrust. Het kan de levenskwaliteit aanzienlijk verbeteren.
Alles op zijn plek
Een praktisch ingedeelde ruimte is makkelijk te onderhouden in de opruim en schoonmaak taken. Het achterstallige opruimen is vaak geen gebrek aan de wil om schoon te maken, maar aan het ontbreken van een praktisch ingedeelde ruimte. Als alles een vaste plek heeft, vind je het makkelijker terug en raak je het niet snel kwijt.
Multifunctioneel
Een Japandi interieur dient zowel als een plek om écht even tot rust te komen. Als een plek waar sfeer en gezelligheid de ruimte krijgt. Het verblijf in ruimte die op die manier is ingericht wordt vaak als zeer prettig ervaren.
Rust aan je hoofd
Per dag krijgt ons brein gemiddeld 120.000 prikkels te verwerken. Het begint wanneer je wekker gaat en het stopt pas als je nieuwe slaap cyclus weer begint. Te veel prikkels, zorgt voor onrust, slechte nachtrust en een vervelend gevoel. Voor de mensen die dit voor het eerst lezen kan dit bijzonder overkomen, maar je interieur kan voor een groot deel bijdragen aan je rust of juist je onrust!
Wat creëren we met een Japandi interieur?
Op de pagina hoe creëer ik een Japandi interieur leggen we uit hoe je een interieur Japandi kan maken. Hier leggen we uit wat en ook vooral waarom dat bijdraagt aan je algemene gesteldheid.
Als we een ruimte Japandi in willen richten, moet het eindresultaat een ruimte zijn die sfeervol is, maar tegelijk ook rust bied. Een ruimte die de gelegenheid bied om een gezellige avond met vrienden te hebben, maar dezelfde ruimte moet ook kunnen dienen om even helemaal tot rust te komen. Bewust ervaren we dit soms niet, maar ook een drukke ruimte geeft ons brein een hoop prikkels. Een te hoog aantal prikkels op een dag geeft ons stress. In het dagelijks leven doen we genoeg dingen die ons veel prikkels en stres opleveren. Sommige positief, sommige negatief. Wij willen niet dat die prikkels doorgaan als je thuis komt. Maar dat je thuis, een plek is om écht tot rust te komen.
Bij een Japandi ingerichte woonruimte kijken we zowel naar sfeer als praktisch gebruik. Zo moet een meubelstuk in de eerste instantie bijdragen aan een opgeruimd huis en een praktische rol vervullen. Daarnaast moet het meubelstuk een warme sfeer met zich mee brengen. Alleen dan pas, past het bij Japandi. Zo dragen Japandi meubels bij aan een prikkelarm interieur en creëer je een sfeervolle ruimte waar je echt tot rust kan komen.
Wat hebben een dagje spa en een Japandi interieur met elkaar gemeen?
Wat een gekke vergelijking hé? Een spa met een Japandi interieur. Toch hebben deze twee locaties meer met elkaar gemeen dan dat in de eerste instantie lijkt. Onbewust zitten er namelijk een aantal principes van de Japandi stijl verwerkt in een spa. Je komt in een spa geen felle kleuren tegen die eruit springen, maar veelal afgevlakte en neutrale kleuren. Felle kleuren geven namelijk extra prikkels en een spa is een plek om tot rust te komen. Hetzelfde geld bij een Japandi interieur. Ook zie je in een spa doorgaans veel gebruik van natuurlijke materialen zoals natuursteen en hout. Ons brein is zo geprogrammeerd dat wij natuurlijke materialen als ontspannend ervaren. Deze elementen komen ook terug in de Japandi stijl. De laatste gelijkenis die we willen benoemen is het opgeruimde en ruimtelijke inrichting van een spa. In een spa kom je geen ruimtes tegen die overvloeien van meubels, decoraties of andere artikelen. Het is ruimtelijk opgezet, en praktisch ingericht. Er staat wat nodig is, maar niet veel extra. Ook dat principe wordt in de Japandi stijl meegenomen.
Wat is dan het grote verschil tussen een spa en een Japandi interieur?
Het grootste verschil tussen een spa en een Japandi interieur heeft te maken met een sfeer. Al hoewel een spa een geweldige omgeving is om weer even terug naar jezelf te keren en heerlijk tot rust te komen. Roept de inrichting van de spa ook gedwongen rust af. Bij een Japandi ingerichte ruimte willen wij wel dezelfde rustgevende omgeving creëren. Maar moet de ruimte zich ook open kunnen stellen voor sfeer en gezelligheid.